Iako na prvi pogled izgleda kao da ova tema nema veze sa koučingom, ona zapravo predstavlja jedan od primera efikasnog korišćenja koučinga u svakodnevnom životu. Kićenje jelke jeste jedna sasvim obična aktivnost koja, međutim, nekada može da preraste u bespotrebnu muku. Ipak, ukoliko se na nju primeni koučing i ona se dobro isplanira, ova aktivnost može da dovede do vrlo prijatno provedenog vremena. Plan koji sledi možete doraditi i prilagoditi vašoj situaciji.

Korak 1: Nabavka jelke

Uvek koristim veštačku jelku. To i vama savetujem. Jednu možete koristiti mnogo puta, pa ćete time uštedeti novac. A to je dobro jer živimo u ekonomskoj krizi kojoj se kraj ne nazire. Čak i Džordž Soroš kaže da je kriza ozbiljna. Smešno je da se onda mi, običan svet, razbacujemo. Zatim, etički je ispravno koristiti veštačku jelku. Kupovinom prave jelke podržavamo sečenje šuma (osim ako jelka ima koren i ako ćemo je nakon dočeka vratiti u zemlju). Takođe, veštačke jelke su praktičnije. Ne otpadaju iglice.

Korak 2: Nabavka ukrasa

Tavan, podrum, ormar, magacin, špajz. Donesite sve što koristite za kićenje jelke i sobe na jedno mesto. Kod većine nas je to sve zbudženo u jednoj kesi. Lampice i trake su zamršene pa kada ih razdvajamo, pokidamo gajtan od lampica, te nam je kriv loš kvalitet kineske robe. Kada sve skupite na jedno mesto, na brzaka pregledajte da li nešto nedostaje, da li je zastarelo, i nabavite novo ako imate novca. Eventualno napravite sami.

Korak 3: Puštanje adekvatne muzike

Mnogo je lepše kititi uz muziku. Ja imam običaj da pustim internet radio sa božićnim pesmama, ali je bolja ideja napraviti svoju kompilaciju u tom duhu. Internet radio povremeno emituje reklame. Stavite sve pesme koje povezujete sa tom atmosferom na plejlistu. To ne moraju biti pesme koje govore o Novoj godini. Mogu biti pesme koje vas podsećaju na neku od prethodnih Novih godina. Mogu biti instrumentali, ambijentalna muzika, Sandra Afrika, Dimmu Borgir ili Vlatko Stefanovski. Šta god vam prija.

Korak 4:  Klasifikacija ukrasa

Ovo će vam uštedeti dosta vremena. Razdvojte ukrase po bojama i obliku, i lakše ćete ih posle kombinovati po želji. Nećete plave skidati da probate crvene, a onda shvatiti da ste već sve crvene pokačili sa druge strane jelke. Imaćete čistu situaciju. Ako ste srećnik koji ima ukrase iz 1986, možete osetiti nostalgiju. Nova godina je iovako više u vezi sa lepim sećanjima nego sa nadom u bolju budućnost.

Korak 5: Kićenje jelke

Radite ovo sporo, natenane. Uživajte. Poluparna psihologija nas savetuje da se igramo i “pronađemo dete u sebi”. Nemojte ništa da tražite u sebi. Tražite adekvatne ukrase. Posvetite se kićenju. Batalite i popularnu i nepopularnu psihologiju. Nije bila od pomoći cele ove godine, neće ni sada.

Korak 6: Kićenje stana

Posao nije završen. Lampice možete polepiti po prozorima da komšiluk vidi da ste srećni. Neka se malo nerviraju. Rasporedite Koka kola lutkice (dobijene u zamenu za čepove) po zvučnicima, komodama, bibliotekama. Sprej koji izgleda kao sneg izbegavajte jer posle nećete moći da ga sastružete sa nameštaja. Lampione nisam video decenijama, pa nemam savet u vezi sa njima. One trake koje se presijavaju su odavno izašle iz upotrebe. Ako vam se sviđaju stavite ih, ali su malo kič. Ako palite svećice, ne zaboravite i eterična ulja ili mirišljave štapiće. Od mirisa predlažem Moon, Myrrh, Benzoin i Lavender (marka HEM). Igračke iz Kinder jaja mogu da naprave veselu atmosferu ispod jelke jer poklona verovatno neće biti. Zato je važno učiniti da se tu nešto dešava.

Korak 7: Raščišćavanje

Sva je prilika da vam je tepih pun ostataka od traka, raznih papirića, možda konfeta, i čudnih parčića za koje uopšte ne možete da odredite od čega su se odlomili. Sve to počistite da biste mogli na miru da uživate.

Sada kada ste sve završili, uživajte u atmosferi uz čaj sa cimetom, neki lep roman ili film. Izbegavajte pirotehniku, politiku, prejedanje i ostala zla koja počinju sa “p”. Prijatelji su, međutim, okej. Pozovite ih i podelite ovu atmosferu sa njima.

Nebojša Kostić

trener ličnog razvoja

Podeli sa prijateljima...
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Ostavite komentar

avatar
  Subscribe  
Notify of